Besplatno savjetovanje

Ako se želite prijaviti na besplatno savjetovanje u vezi Sentis testiranja, kliknite ovdje.

Pročitajte više

 
 
 

Česta pitanja

 
1. Primila sam pozitivan rezultat sa SENTIS Basic, odnosno SENTIS Standard testa. Moraju li se testirati i ostali članovi obitelji?
Ispiši

Od oca i majke naslijedimo po jedan zapis za svaki gen. Ukoliko je mutacija prisutna kod nekoga od njih, imamo kao njihovi potomci 50% vjerojatnost da naslijedimo tu mutaciju. Ako test Sentis kod nas pokaže prisutnost mutacije, smisleno je testiranje i ostalih članova obitelji jer postoji visoka vjerojatnost da je mutacija prisutna i kod nekoga od njih.

 
2. Mogu li se testirati s testom SENTIS Basic ili SENTIS Standard i ako nitko u obitelji nije obolio od raka dojke ili raka jajnika?
Ispiši

Po najnovijim znanstvenim studijama do 50% nosioca mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 nema užih rođaka oboljelih od raka dojke ili jajnika. Razloga za to je više:

 • mutacija je naslijeđena po muškoj strani
 • mala obitelj
 • srećom niti jedna sestra ili teta po očevoj strani nije naslijedila obiteljsku mutaciju.

Nositeljice mutacije u obiteljima bez prisutnog raka dojke ili jajnika, imaju jednako visok rizik za spomenuti rak, kao i u obiteljima s visokom pojavnošću.

 
3. Test SENTIS Standard uz gene, povezane s povećanim rizikom za nastanak raka dojke i jajnika, testira i gene, povezane s povećanim rizikom za razvoj drugih oblika nasljednog raka. Uključuje li ovaj test cjelokupan set gena s povećanim rizikom za razvoj nasljednog oblika raka?
Ispiši

S testom SENTIS Standard testiramo 21 različiti gen koji su po zadnjim znanstvenim istraživanjima prepoznati kao mogući uzrok za razvoj raka dojke i jajnika. Spomenuti geni mogu utjecati i na ostale oblike nasljednog raka, ali na koje i u kakvoj mjeri je još predmet istraživanja.

 
4. Rezultati testa SENTIS su pozitivni. Znači li to da imam rak?
Ispiši

Pozitivni rezultat testa Sentis znači da je kod vas otkrivena mutacija u jednom od testiranih gena, što može dovesti do raka dojke ili jajnika. Prema objavljenim studijama imate, u usporedbi s općom populacijom, do 80% veći rizik za razvoj raka dojke i do 40% veći rizik za razvoj raka jajnika. Pozitivan rezultat testa Sentis  ne znači da imate rak već samo  kod vas postoji veća vjerojatnost da se isti razvije. U slučaju pozitivnog rezultata testa Sentis  dostupno vam je savjetovanje kliničkog genetičara koji će vam dati smjernice za buduće postupanje.

 
5. Rezultati testa SENTIS su negativni. Što to znači?
Ispiši

U slučaju kada test Sentis ne prepozna mutaciju, to znači da je vaš rizik za razvoj nasljednog raka dojke i/ili jajnika jako nizak. To svejedno ne znači da ne postoji rizik za razvoj drugih oblika raka. Naime, u oko 10% slučajeva rak nastane zbog naslijeđene genetske predispozicije, a ostalih 90% ima uzrok u vanjskim čimbenicima (način života, prehrana itd.). Negativan rezultat testa Sentis ne znači da ne postoji rizik za razvoj raka, nego da je rizik niži u usporedbi s populacijom kod koje je mutacija prisutna.

 
6. Na koje simptome moram paziti u slučaju pozitivnih rezultata testa SENTIS?
Ispiši

Simptomi, na koje morate paziti su*:

 • kvržica na dojci ili ispod pazuha
 • čirevi na dojkama
 • deformirana/uvučena koža ili bradavica
 • ekcem bradavice
 • iscjedak iz bradavice, koji ostavlja tragove na odjeći
 • asimetričnost, koja traje i nakon menstruacije
 • apsces
 • ponavljajuća cista
 • uporna bol u dojkama

*Ako je prisutan bilo koji od nabrojanih simptoma, čim prije se javite svom doktoru i  posavjetujte se o budućim pregledima.

 
7. Znače li pozitivni rezultati testa SENTIS povećan rizik za nastanak bilo kojeg od ostalih oblika raka osim raka dojke i jajnika?
Ispiši

Ako test SENTIS Standard pokaže prisutnu mutaciju u nekom od pregledanih gena, to može značiti veći rizik za nastanak nekog drugog raka (debelo crijevo, gušterača, želudac...) uz rak dojke i jajnika. Pregled testiranih gena, njihovih funkcija i s njima povezane oblike raka možete pronaći ovdje.

U slučaju otkrivene mutacije  dostupno vam je savjetovanje kliničkog genetičara u okviru čega ćete dobiti savjete o tome što poduzeti (preventiva, dodatna testiranja, itd.).

 
8. Je li smisleno test Sentis obavljati više puta?
Ispiši

Ne. Testom Sentis tražimo mutacije koje su prisutne u baš svakoj stanici našeg tijela (tzv. mutacije zametne loze). One se kroz naš život ne mijenjaju. Moguće je da su, ukoliko dođe do raka, u stanicama raka prisutne dodatne mutacije koje testom Sentis ne možemo otkriti.

 
9. Utječu li čimbenici, kao što su starost, hrana, post, menstruacija na uzorak i posljedično na rezultate testa?
Ispiši

Nabrojani čimbenici ne utječu na uzeti uzorak. Kod uzimanja uzorka potrebno je paziti samo da pola sata prije uzimanja ne jedete, pijete, pušite ili žvačete žvakaću. Proces uzimanja uzorka je detaljno opisan u uputama koje su priložene uz svaki set za testiranje.

 
10. Kako je sa zaštitom osobnih podataka?
Ispiši

U tvrtki poslujemo u skladu s uredbom GDPR koja nas obavezuje na pažljivi odnos prema vašim osobnim podacima.

 
11. Koji su mogući problemi u analizi?
Ispiši

U rijetkim primjerima je potrebno ponoviti uzimanje uzorka jer je izolirana DNK iz sline previše degradirana. Razlozi za to mogu biti tehnički problemi tijekom transporta, nepravilno uzimanje uzorka ili kemoterapija. Zbog toga je potrebno detaljno slijediti upute za uzimanje uzorka koje su priložene uz set za testiranje.

 
 
 
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Internet stranica koristi kolačiće za bolje djelovanje

Pregledavanjem po našoj internet stranici se slažete da možemo koristiti kolačiće koji su namijenjeni vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj stranici. Za vlastite potrebe analitike koristimo Google Analytics koji u tu svrhu namjesti kolačiće (obriši GA kolačiće). Više o kolačićima.