Besplatno savjetovanje

Ako se želite prijaviti na besplatno savjetovanje u vezi Sentis testiranja, kliknite ovdje.

Pročitajte više

 
 
 

Mogući rezultati

Pozitivan rezultat

Pozitivan rezultat znači da je otkrivena mutacija koja povećava vaš rizik za nastanak raka dojke i jajnika. Takav rezultat ne znači da je bolest već prisutna ili da će se zasigurno razviti, nego samo da je kod vas, u usporedbi s općom populacijom, veći rizik da obolite od raka dojke ili jajnika. U slučaju pozitivnog rezultata  dostupno vam je genetsko savjetovanje, gdje ćete dobiti smjernice o budućim postupcima.

Pozitivan rezultat je važna informacija i za članove vaše obitelji, jer u slučaju da je mutacija prisutna kod vas, postoji 50% vjerojatnost da je prisutna i kod  užih članova vaše obitelji. To vrijedi i kada je mutacija prisutna, ali se ne izrazi kao bolest.


Negativan rezultat

Negativan rezultat znači da u analiziranim genima nije bilo otkrivene mutacije koja bi povećala rizik za nastanak nasljednog oblika raka dojke ili jajnika. Takav rezultat je zasigurno umirujući, ali ne isključuje razvoj bolesti zbog okolišnih čimbenika, nezdravog načina života ili u slučaju obiteljske povijesti bez poznate genetske poveznice. Negativan nalaz ne može u potpunosti isključiti genetski uzrok kod vas ili u obitelji jer je mutacija moguća i u nekom od gena koji nisu analizirani ili otkrivena mutacija još nije povezana s rakom dojke i jajnika, a moguće je i da s korištenom metodom otkrivanje nije moguće (tehnička ograničenja).


Variacije nepoznatog značaja (angl. Variations of Unknown Signifcance - VUS)

Moguće je da otkrijemo genetske promjene koje prethodno nisu bile povezane s rakom i zahtijevaju dodatne pretrage kako bi se odredio njihov značaj. Imenujemo ih »varijacije nepoznatog značaja« ili eng. Variants of Unknown Significance (VUS). Sve više ljudi se testira  znanstvenici imaju sve više podataka na temelju kojih mogu odrediti i do sada nepoznate mutacije, odnosno varijacije nepoznatog značaja. One se potom na temelju znanstvenih otkrića mogu pokazati kao promjene koju uzrokuju nasljedni rak ili kao normalne, bezopasne varijacije.


Dodatne otkrivene genetske promjene

Kod analize vašeg uzorka možemo tijekom testiranja otkriti promjenu u genu koja je povezana s drugačijim genetskim sindromom od onoga za koji ste se primarno testirali. Ti genetski sindromi vam ranije nisu predstavljeni i pojašnjeni. Laboratorij će vas o svom pronalasku u slučaju otkrivenih dodatnih genetskih promjena obavijestiti, ako ste se s time složili na potpisu suglasnosti. Doktor nije dužan pojašnjavati dodatna otkrića.

 
 
 
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Internet stranica koristi kolačiće za bolje djelovanje

Pregledavanjem po našoj internet stranici se slažete da možemo koristiti kolačiće koji su namijenjeni vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj stranici. Za vlastite potrebe analitike koristimo Google Analytics koji u tu svrhu namjesti kolačiće (obriši GA kolačiće). Više o kolačićima.