Besplatno savjetovanje

Ako se želite prijaviti na besplatno savjetovanje u vezi Sentis testiranja, kliknite ovdje.

Pročitajte više

 
 
 

Kome je test namijenjen

 

Rak nastaje kao posljedica mutacija u genomu koje u većini slučajeva dobijemo zbog okolišnih čimbenika ili načina života (npr. pušenje, konzumiranje alkohola), a u 10% do 15% slučajeva se razvije kao posljedica naslijeđenih genetskih varijacija (mutacija). To je posebno vidljivo kod obitelji kod kojih opažamo istu bolest kod više članova, npr. razvoj raka dojke ili raka jajnika ili ponavljajuće uzorke nekih oblika raka.

Polovicu našeg genetskog zapisa primamo od oca i polovicu od majke. U slučaju da je neka mutacija prisutna u nekome od njih, imamo kao njihovi potomci 50% mogućnost da će biti prisutna i kod nas. Od prirode same mutacije ovisi hoće li se i kod nas odraziti ili ne. BRCA1 i BRCA2 su geni koji sudjeluju u popravljanju DNK. Od svakog roditelja dobivamo po jednu kopiju gena (50%) i ako je samo jedna kopija pokvarena,  to se odražava na povećanoj mogućnosti za razvoj nasljednog raka dojke ili jajnika.

Na grafu ispod možemo vidjeti kakav je rizik za nastanak raka dojke i jajnika u slučaju prisutne patogene mutacije u genima BRCA1 i BRCA2.

 
 
 

Kome se test posebno preporuča?

Rizik za prisutnost mutacije je kod osobe veći, ako su rođakinje oboljele od nasljednog raka prije 50. godine i ako su rođakinje u prvom ili drugom koljenu (npr. mama, sestra, kćerka, teta ili baka). Kod tih osoba je preporučljivo napraviti testiranje gena koji su u slučaju prisutnosti mutacija povezani s povećanim rizikom za rak dojke ili jajnika. Ako se kod osobe potvrdi prisutnost patogene mutacije, postoji 50% vjerojatnost da su i njegovi braća i sestre te njegova djeca nositelji iste mutacije

 

Zbog spomenutih razloga Sentis test posebno preporučamo osobama:

  • s pozitivnom obiteljskom anamnezom (rođaci u prvom i drugom koljenu koji su oboljeli od raka dojke ili jajnika),
  • s potvrđenom nasljednom mutacijom u obitelji,
  • pripadnicima etničkih skupina koje imaju veću vjerojatnost da su nositelji promijenjenog gena (npr. Ashkenazi židovi),
  • kojima je test preporučio doktor na temelju njihove osobne anamneze i
  • osobama koje žele saznati više o svojoj genetskoj slici.
 
 
 
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Internet stranica koristi kolačiće za bolje djelovanje

Pregledavanjem po našoj internet stranici se slažete da možemo koristiti kolačiće koji su namijenjeni vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj stranici. Za vlastite potrebe analitike koristimo Google Analytics koji u tu svrhu namjesti kolačiće (obriši GA kolačiće). Više o kolačićima.