Besplatno savjetovanje

Ako se želite prijaviti na besplatno savjetovanje u vezi Sentis testiranja, kliknite ovdje.

Pročitajte više

 
 
 

Napravila sam test, što sada?

U slučaju otkrivene mutacije:

U slučaju otkrivene mutacije dostupno vam je genetsko savjetovanje koje uzima u obzir vaše trenutno zdravstveno stanje, zdravstveno stanje vaše obitelji te na temelju toga daje svoje mišljenje. Preporuča se ponovno savjetovanje kod vašeg osobnog doktora, odnosno ginekologa s kojim prolazite sve mogućnosti kako biste što više smanjili rizik od nastanka raka. Mogućnosti smanjenja rizika su (prema Smjernicama za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika)*:

 

Češći preventivni pregledi:

Preporuča se samopregled dojki od 18. godine (7. do 14. dan od prvog dana menstruacije) te redovni polugodišnji klinički pregled dojke od 25. godine.

U starosti od 25 do 29 godina se preporuča godišnji pregled dojke  MRI s kontrastom (između 7. i 14. dana menstrualnog ciklusa) – u slučaju da je rak dijagnosticiran prije 30. godine moguće je  s pregledima početi i prije 25. godine.

U starosti od 30 do 75 godina se preporuča godišnja mamografija, odnosno tomosinteza (ovisno o mišljenju radiologa) te godišnji pregled MRI s kontrastom. Po preporuci radiologa se može obaviti i UZV.

Nakon 75 godina se glede preventivnih pregleda odlučuje individualno.

 

Profilaktička operacija

Pacijentica ima mogućnost preventivne mastektomije sa ili bez rekonstrukcije (obzirom na savjetovanje s doktorom iz multidisciplinarnog tima za onkološko genetsko savjetovanje).

U slučaju povećanog rizika za rak jajnika pacijentica ima mogućnost odstranjivanja jajnika i jajovoda nakon završenog reproduktivnog razdoblja, odnosno u odnosu na obiteljsko stablo i tip mutacije (po savjetovanju s doktorom iz multidisciplinarnog tima za onkološko genetsko savjetovanje).

 

Ostale preporuke o kojima se savjetujete s vašim doktorom:

Preporučeno je polugodišnje određivanje markera CA 125 (od 1. do 10. dana menstrualnog ciklusa) s početkom između 30. i 35. godine, odnosno 5 do 10 godina prije nego je od raka jajnika oboljela najmlađa osoba u obitelji. Ujedno se preporuča polugodišnji ginekološki pregled s transvaginalnim ultrazvukom.

 

  

*Ovaj opis nije polazište za bilo kakve kliničke zahvate. O budućim koracima se u svakom slučaju posavjetujte sa svojim osobnim liječnikom.

 

Kako postupati u slučaju kada mutacija nije otkrivena?

U slučaju da mutacija nije otkrivena, to ne znači da se kod vas rak ne može razviti, nego  je rizik puno manji. U tom slučaju se preporučuju redovni mjesečni samopregledi dojke (7.-14. dan od prvog dana menstruacije) te preventivna mamografija kod svake žene od 50 do 69 godina svake dvije godine u okviru preventivnog programa.

 

Dragocjena informacija i za vaše bližnje

Muškarci imaju potpuno jednaku vjerojatnost za prijenos mutacije s povećanim rizikom za nastanak raka na svoju djecu kao i žene. Potomak dobiva jednu kopiju gena od majke i jednu od oca, dakle, postoji 50% vjerojatnost da dijete naslijedi mutirani gen. U slučaju da je kod jednog od članova obitelji prisutna mutacija, to može koristiti ostalim članovima obitelji koji se potom mogu testirati i uključiti se u preventivne programe.

 
 
 
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Internet stranica koristi kolačiće za bolje djelovanje

Pregledavanjem po našoj internet stranici se slažete da možemo koristiti kolačiće koji su namijenjeni vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj stranici. Za vlastite potrebe analitike koristimo Google Analytics koji u tu svrhu namjesti kolačiće (obriši GA kolačiće). Više o kolačićima.