Besplatno savjetovanje

Ako se želite prijaviti na besplatno savjetovanje u vezi Sentis testiranja, kliknite ovdje.

Pročitajte više

 
 
 

Predstavljanje testa

 

SENTIS je pouzdan genetski test pomoću kojeg možemo saznati rizik za razvoj genetskog raka dojke i jajnika. Za to nam je potreban vaš DNK kojeg izoliramo iz stanica vaše usne sluznice. Postupak uzimanja uzorka je u potpunosti bezbolan, jer su nam za analizu potrebna samo 2 ml vaše sline.

DNK, izoliranu iz uzorka sline, analiziramo najmodernijim genetskim tehnikama ciljane izolacije te masivnog paralelnog sekvenciranja. O vašem izboru paketa ovisi koliko različitih gena testiramo. Paket SENTIS Basic omogućava testiranje nasljednih mutacija u genima BRCA1 i BRCA2, dok kod paketa SENTIS Standard testiramo oba gore spomenuta gena zajedno s još 19 ostalih gena koji prema znanstvenim studijama mogu utjecati na nastanak raka dojke i jajnika*.

U obiteljima sa sindromom nasljednog raka dojke i jajnika ** (eng. HBOC hereditary breast-ovarian cancer syndrome)  u dvije trećine slučajeva oboljenje je povezano s mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Zadnja trećina slučajeva je povezana s mutacijama drugih gena (koje također testiramo s testom SENTIS) te teško objašnjivih utjecaja.

Dakle, to znači da u većini slučajeva sindrom nasljednog raka dojke i jajnika nastane zbog naslijeđene mutacije u genima BRCA, ali svejedno važnu ulogu imaju i ostali nabrojani geni koje testiramo testom SENTIS Standard.

 

Rezultati testa SENTIS dostupni su u roku 4 tjedna od uzimanja uzorka.

Testom SENTIS testiramo genetske promjene prisutne u svakoj stanici našeg tijela (stručno to nazivamo mutacija zametne linije), te ga je dovoljno napraviti jednom u životu.

* Sva literatura se nalazi pod karticom Znanstvena literatura

** Sindrom nasljednog raka dojke i jajnika je naslijeđena sklonost za razvoj raka dojke i jajnika u obiteljima gdje se pojavljuju oba raka kod iste osobe, odnosno jedan ili drugi tip raka je prisutan kod više članova.

 
 
 

Što su BRCA1 i BRCA2?

roza pentlja

Tijekom našeg života se u našim genima događaju promjene koje mogu značajno utjecati na djelovanje gena. Većina tih promjena nije štetna, ali se pojavljuju i one koje utječu na naše zdravlje.

BRCA1 i BRCA2 su geni koji sudjeluju u popravljanju tih promjena. U slučaju da su BRCA1 i BRCA2 i sami pokvareni, ne mogu se brinuti za popravljanje ostalih štetnih mutacija, što može dovesti do komplikacija. Najčešće zdravstvene komplikacije su rak dojke i jajnika, a prisutna mutacija može utjecati i na razvoj drugih oblika raka. Otprilike 10% do 15% slučajeva spomenutog raka uzrokovano je prisustvom štetne genetske mutacije.

 
 
 

Opcije testiranja

U okviru testa SENTIS možete se odlučiti za jedan od  tri različita paketa, Basic, Standard te Plus, koji se razlikuju u broju analiziranih gena:

 

Vrsta testa SENTIS Basic 
(2 gena)
SENTIS Standard (proširen set od 21 gena) SENTIS Plus (najširi set od 49 gena)
Proučavani geni BRCA1, BRCA2

BRCA1, BRCA2, ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2, MLH1, MRE11A, MSH2, SH6, MUTYH, NBN, PALB2, PMS1, PMS2, PTEN, RAD50, RAD51C, STK11, TP53

BRCA1, BRCA2, CDH1, PTEN, TP53, PALB2, STK11, ATM, BARD1, BRIP1, CHEK2, MLH1, MSH2, MSH6, MRE11A, MUTYH, NBN, PMS2, PMS1, RAD51C, AD50, APC, AXIN2, BMPR1A, DC73, CDK4, CDKN1B, CKN2A, EPCAM, EXT1, EXT2, FH, FLCN, MAX, MEN1, MET, MLH3, NF1, NF2, NTRK1, RB1, RET, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, SMAD4, TMEM127, VHL 

CIJENA 3600 HRK 4100 HRK 4800 HRK

 

 
 
 

Zanimljive činjenice u brojevima

 
 •  

  20.000

  Napravljenih testova
   
 •  

  1.000

  Pacijenata u validacijskoj studiji
  Više »
   
 •  

  20

  Testiranih gena
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SLAŽEM SE

Internet stranica koristi kolačiće za bolje djelovanje

Pregledavanjem po našoj internet stranici se slažete da možemo koristiti kolačiće koji su namijenjeni vašem boljem korisničkom iskustvu na našoj stranici. Za vlastite potrebe analitike koristimo Google Analytics koji u tu svrhu namjesti kolačiće (obriši GA kolačiće). Više o kolačićima.